Na co zwrócić uwagę, by podczas wykonywania czynności sprzątających nie być nośnikiem drobnoustrojów w Twoim hotelu, kuchni i zakładzie spożywczym?
Są takie aspekty sprzątania i utrzymania czystości, bez których procesy mycia zamiast przeciwdziałać - podtrzymują drogi przenoszenia drobnoustrojów.
Wysoki poziom higieny i bezpieczeństwa mikrobiologicznego to przede wszystkim kwestia świadomości i wdrożonych procedur. Te ostatnie są najważniejsze, bo mycie jak i dezynfekcja - są procesem. Listy kontrolne, odpowiednio dobrane narzędzia i wiedza gwarantują wysokie standardy czystościowe przy jednoczesnej optymalizacji kosztów.
Czy wiesz, co to jest „paradoks sprzątania” ? Często zdarza się tak, że podczas procesów mycia nie tylko nie redukujemy ilości drobnoustrojów, ale i przyczyniamy się do ich przenoszenia! Jak nie wpaść w pułapkę „paradoksu sprzątania” ?
To proste. Świadomość i dyscyplina. A konkretnie - uświadomienie sobie, że sprzątanie jest procesem (błahe, ale ważne), składającym się z praktyk (a te wymagają dyscypliny).
Aby przerwać drogi przenoszenia drobnoustrojów podczas sprzątania i procesów higieny:
- Stosuj kod kolorystyczny ściereczek. Niech znają go wszyscy Twoi pracownicy
- Stosuj kod kolorystyczny mopów z podziałem na strefy
- Do posadzek używaj systemu dwumiarowego i pamiętaj o kolorze czerwonym
- Nie rozmazuj brudu, usuwaj drobnoustroje - myj posadzkę metodą „ósemkową”
- W hotelach nie należy wytrzepywać pościeli, unoś ją delikatnie, to nie uniesiesz drobnoustrojów i kurzu
- Procedury higieny - wdrożone - oznaczają „top topów” higieny
- Sprzęt do mycia to siedlisko brudu i drobnoustrojów. Regularnie myj i dezynfekuj narzędzia higieny.
- Myj ręce po każdym procesie sprzątania. Jeżeli stosujesz rękawice - wymieniaj je po każdym procesie lub myj i dezynfekuj na dłoniach
Więcej na temat „paradoksu sprzątania” dowiesz się z naszego webinaru pod wskazanym linkiem
Jeżeli zastanawiasz się, jak wprowadzić kod kolorystyczny, nauczyć się odpowiedniego składania ściereczki i prowadzenia mopa, to przygotowaliśmy dla Ciebie użyteczne instrukcje, poradniki i plany: koronawirus.voigt.pl
Jakub Klewaniec - Dyrektor Sprzedaży - Dywizja HoReCa
Nawiąż ze mną kontakt na LinkedIn: www.linkedin.com/company/voigtpl/
VOIGT horecaline na facebook: https://www.facebook.com/voigthoreca