Dezynfekcja kuchni powinna być przeprowadzana regularnie w celu zapewnienia bezpiecznych warunków korzystania z niej. Pomagają w tym specjalistyczne produkty, które dodatkowo zapewniają czystość i neutralny zapach.
więcej
Płyn do dezynfekcji kuchni - jakiego używać?
Dezynfekcja powierzchni w kuchni powinna być przeprowadzana codziennie. Dlaczego? W tym pomieszczeniu przetrzymywane jest jedzenie oraz gotowane są potrawy - bezpieczeństwo i higiena są więc naprawdę ważne. Jak odpowiednio zadbać o czystość kuchni? Warto pamiętać, że jednym z najważniejszych zagadnień związanych z higieną kuchenną jest dezynfekcja. W wielu kuchniach, zarówno domowych, jak i całkowicie przemysłowych, dużym problemem jest utrzymanie czystości mikrobiologicznej. Wszystkie artykuły do dezynfekcji firmy Voigt są zatwierdzone przez Ministerstwo Zdrowia i są całkowicie bezpieczne dla ludzi.
Dezynfekcja kuchni nie musi być skomplikowana. Wystarczy przestrzegać kilku podstawowych zaleceń, także tych od producenta płynów do dezynfekcji, by móc korzystać z w pełni bezpiecznej i odkażonej kuchni.
Dezynfekcja powierzchni w kuchni
Dezynfekcja kuchni polega przede wszystkim na wykorzystaniu produktów, które mają za zadanie kompleksowo pozbyć się wszystkich zarazków i bakterii. W tym celu stosuje się między innymi skoncentrowany płyn dezynfekująco-myjący do powierzchni płaskich, mających jak i niemających kontaktu z żywnością. Zalecany jest on szczególnie do profesjonalnego wykorzystania w hotelach, kuchniach, przemyśle spożywczym. Produkty do dezynfekcji wykazują działanie wirusobójcze, bakteriobójcze, drożdżakobójcze i grzybobójcze.
W powszechnym użytku wykorzystuje się także preparat do mycia i dezynfekcji powierzchni w kuchni. Jest on bezpieczny dla powierzchni, na których przechowuje się lub kładzie żywność. Zalecany jest więc do stosowania na stołach, krajalnicach czy ladach chłodniczych.
mniej