Proste rozwiązania problemów z myciem w zmywarkach gastronomicznych.

 

Wpływ na jakość mycia w zmywarce ma wiele czynników, jednocześnie na tyle mało, że można wytypować główne przyczyny, które odpowiadają za 80% negatywnych rezultatów.

 

UŁÓŻ NACZYNIA I SZTUĆE

Częstą przyczyną brudnych i mokrych naczyń jest ich złe ułożenie. Układanie naczyń „jedno na drugim” owocuje niedokładnym umyciem i niedostatecznym schnięciem. To znaczy, że wystarczy zadbać o właściwe ułożenie sztućców i naczyń aby znacząco poprawić efekty programu myjącego. Nie jest to skomplikowane; Wypłukane naczynia ułóż w przeznaczonym do tego koszu (odpowiednim do rodzaju mytych naczyń). Pamiętaj, że „resztkowanie” naczyń i ich wstępne mycie zwiększa wydajność zmywarki.

 

Naczynia typu talerze, miski, półmiski układaj w koszu  pionowo, jedno za drugim, tak by każde zostało objęte strumieniem wody z ramienia zraszacza na całej powierzchni.

 

Sztućce włóż do odpowiedniego koszyka, uchwytami do dołu. Pamiętaj, żeby do każdego przedziału koszyka sztućce wkładać naprzemiennie, mieszając je celowo między sobą (łyżki, widelce, noże, łyżeczki). Unikniesz w ten sposób sklejania się ze sobą sztućców tego samego rodzaju na tzw. „łyżeczkę”.

 

CZY PŁUKANIE DZIAŁA ?

Kolejnym obszarem do weryfikacji są dysze płuczące. To popularna przyczyna niewystarczającego mycia czy płukania. Sprawdź, czy dysze nie są zatkane. Dobrą praktyką jest demontaż ramion płuczących i wyczyszczenie oraz udrożnienie dysz.

 

TEMPERATURA

Nieodpowiednia temperatura mycia, płukania oraz niewłaściwa ilość środka płuczącego powoduje, że naczynia są mokre. Może to też być przyczyna występowania piany w zmywarce. Optymalna temperatura mycia w komorze myjącej to 50 - 65 oC. a minimalna temperatura płukania to 80 - 85 oC.

Pamiętaj, żeby nie uruchamiać cyklu mycia zanim zmywarka nie osiągnie wymaganej temperatury. Jeżeli podejrzewamy, że temperatura nie jest odpowiednia, to wystarczy sprawdzić temperaturę̨ wody w procesie mycia. Jeżeli woda w ogóle się nie nagrzewa, należy wezwać́ serwis.

Pozostaje kwestia złego dozowania detergentu lub nabłyszczacza. Sprawdź, czy w pojemnikach dozujących lub w podłączonych kanistrach jest detergent i nabłyszczacz.

Jeżeli do zmywarki jest podłączony zewnętrzny dozownik detergentu, ustal, czy działa.

 

TWARDA WODA

Częstą przyczyną zacieków i plam na naczyniach jest twarda woda lub zakamieniony bojler. Jeżeli woda notuje powyżej 7 stopni w skali twardości wody i zamontowany jest uzdatniacz wody- zalecamy przeprowadzić proces regeneracji i i sprawdzić poziom soli. Przy tak tak twardej wodzie uzdatnianie wody jest wskazane, w przeciwnym razie zacieki i plamy mogą być utrapieniem. Minimalizujemy w ten sposób również zakamienianie bojlera. Brak troski o ten element może generować niedomyte naczynia z zaciekami. Wtedy mamy dwie opcje.

Możemy przeprowadzić́, zgodnie z instrukcją obsługi urządzenia, proces odkamieniania zmywarki lub … wezwać́ fachowy serwis.

 

„EFEKT SKŁADANY”

Codzienne, drobne czynności i troska o zmywarkę oszczędzą nam kosztów serwisu, wydłużą życie zmywarki i ulepszą jakość mycia. Są jednak rzeczy, na które nie mamy wpływu, a w wypadku nieodpowiedniego płukania naczyń - to słabe ciśnienie wody. W takiej sytuacji jesteśmy zależni od ciśnienia wody w sieci.

 

JAKI PROGRAM? CZY NIE ZA KRÓTKI?

„Last but not least”- program myjący ma zasadnicze znaczenie w kontekście jakości mycia i usuwania zabrudzeń, dlatego, kiedy wszystko inne zawodzi, może okazać się to rozwiązaniem problemu.

 

NASZ PROFESJONALIZM - TWÓJ KOMFORT

Odpowiednie wkładanie naczyń, procedura uruchamiania i zakończenia pracy czy układanie naczyń to nawyki, które można sobie wyrobić. Fundamentalny wpływ na jakość mycia mają zastosowane środki myjące i ich odpowiednia regulacja. Dbamy zarówno o jedno jak i o drugie - nasz fachowy serwis reguluje zmywarki i dozowniki dla optymalnych efektów mycia. Przekazujemy wiedzę i przyjazne procedury, które systematyzują mycie, a w całym procesie klientów wspierają doradcy VOIGT - Nasz profesjonalizm, Twój Komfort - skontaktuj się z nami, jesteśmy po to, by podnosić standardy higieny i zapewniać bezpieczne otoczenie w branży HoReCa!

 

Zmywarki i higiena naczyń to serce higienicznego oblicza każdej kuchni. Poznaj nasze preparaty do ręcznego i maszynowego mycia naczyń. Odbierz przydatne instrukcje postępowania, skontaktuj się z nami, a dopasujemy odpowiednie rozwiązania pod kątem twoich potrzeb!

 

        

 

Jakub Klewaniec- Dyrektor Spredaży - Dywizja HoReCa

Nawiąż ze mną kontakt na LinkedIn: www.linkedin.com/in/klewaniecjakub 

VOIGT horecaline na facebook: https://www.facebook.com/voigthoreca